Säkerhetsprodukter för bilen

För information om brandsäkerhetsprodukter, gå till vår sida om Brandsäkerhet i bilen.

Första hjälpen-väska

första hjälpenEn första hjälpen-väska är bra att ha i bilen, både för att kunna hjälpa sig själv och eventuella passagerare och för att kunna ingripa om personer i något annat fordon behöver hjälp. Det finns färdiga första hjälpen-väskor att köpa, men man kan också köpa produkterna individuellt på apoteket och plocka ihop en egen väska eller liten ryggsäck.

Att låta första-hjälpen produkterna ligga i en liten ryggsäck är praktiskt om något skulle hända som gör att man behöver lämna fordonet och vill kunna få med sig första-hjälpen produkterna och ändå ha händerna fria. Lägg gärna en toalettpappersrulle eller två i ryggsäcken också, de kan komma väl till pass i en akutsituation.

Om du ska åka utomlands med din bil, ta reda på om lagen där kräver att du har första-hjälpen produkter i din bil under färd och i så fall vilka.

Ficklampa

Man bör alltid ha minst en ficklampa i bilen. Kontrollera regelbundet att ficklampan fortfarande fungerar och att batterierna är laddade.

Allt du behöver för däckbyte

Gå igenom allt du behöver för däckbyte och säkerställ att det finns på plats i bilen och att du kan hitta det snabbt vid behov. När man får punktering i ösregnet en mörk och blåsig natt vill man att däckbytet ska gå så snabbt och smidigt som möjligt. Man vill också att reservdäcket ska vara välpumpat.

Det är också bra att ha med sig däckpunkteringssprej i bilen. Det kommer inte att hjälpa dig om du får en stor skada på däcket, men vid mindre skador kan däckpunkteringssprej innebära att du slipper byta däck vid vägrenen och kan göra det i lugn och ro senare istället. Det finns också andra sorters reparationslösningar som kan vara av intresse, och som gör att man inte behöver byta däcket akut.

Reflexväst

ReflexvästReflexväst är obligatoriskt i många EU-länder, men än så länge inte i Sverige trots våra mörka vintrar. En reflexväst gör att du syns mycket bättre när du kliver ur din bil längs vägen. Du bör se till att det finns reflexvästar inte bara till föraren utan även till övriga passagerare, eftersom något kan hända akut som gör att ni alla behöver lämna bilen. Förvara reflexvästarna lättåtkomliga.

Tänk på att det inte behöver vara kolsvart ute för att en reflexväst ska vara till nytta. Reflexvästar är vanligen tillverkade av neonfärgat tyg + reflexer, vilket gör att du syns bättre även på dagtid.

Extra glödlampor och säkringar

Extra glödlampor till bilen är inte obligatorisk i Sverige, däremot i många andra EU-länder. Av säkerhetsskäl bör man givetvis alltid ha både extra glödlampor och extra säkringar i bilen, även när lagen inte kräver det.

Startkablar

Startkablar används för att ladda bilens batteri med hjälp av elektricitet från en annan bil. Det är viktigt att koppla kablarna korrekt och följa säkerhetsrekommendationerna när man använder sig av startkablar.

Bogserlina

Att ha en bra bogserlina som är avsedd för ändamålet är säkrare än att behöva improvisera med ett vanligt rep.

Om avståndet mellan bilarna är större än 2 meter ska bogserlinan märkas ut. När man köper bogserlina kan man välja en sådan där en eller flera röda flaggor är inkluderade, så slipper man ordna det separat.

Spade / skyffel

En spade eller skyffel kan hjälpa dig om du kör fast i snön på vintern, eller om du behöver skotta undan en snövall för att kunna ta dig vidare.

Bensindunk

En tom bensindunk kan vara till stor nytta om man får bensinstopp behöver gå och skaffa ny bensin. På en obemannad bensinmack mitt i natten kan man vanligen inte köpa någon bensindunk utan det gäller att ha med sig en egen.

Att förvara en fylld bensindunk i bilen ger dig visserligen en extra bränslereserv, men innebär också en ökad brandrisk.

Dryck och energirik mat

nötterOm någonting skulle hända så att du blir strandsatt i din bil under en längre tid, till exempel på grund av bilköer, snöstorm eller problem med bilen, mår du bättre om det finns mat och dryck i bilen. Dryck är förstås viktigast, särskilt under den varma årstiden. En bra kombination är att ha både vanligt vatten och någon söt dryck som ger energi. Välj mat som håller sig länge, till exempel kex, nötter och konserver. (Glöm inte konservöppnaren.) Rotera ditt förråd regelbundet så att det inte blir för gammalt. Om man väljer att lagra sådant man faktiskt tycker om att äta är det troligare att man kommer sig för att rotera sitt lager.

Tänk på att det du har i din bil under vintern måste tåla att befinna sig i en utkyld bil, medan det du har i din bil under sommaren måste tåla de höga temperaturer som kan uppstå inuti en solbelyst bil.

Billarm

Det finns många olika sorters billarm. Vissa ger bara ifrån sig larmljud när de triggas, medan andra är mer avancerade än så. Du kan till exempel ha ett billarm som meddelar dig eller ett säkerhetsföretag som du har abonnemang hos om att larmet har triggats. Moderna billarm kan ställas in så att de reagerar om GPS-positionen ändras, och sedan fortsätter skicka information om var bilen befinner sig så att den kan lokaliseras.

Kollisionsvarnare

En kollisionsvarnare är en kamerabaserad säkerhetslösning som mäter avståndet till andra fordon, vägmarkeringar, med mera och varnar dig med en ljudsignal och/eller ljussignal när den upptäcker en kollisionsrisk.

Körfältsvarnare

En körfältsvarnare är en kamerabaserad säkerhetslösning som övervakar fordonets position i körfältet och varnar föraren om en körfältsförflyttningar sker utan att blinkers har slagits igång.

Avståndsindikator

En avståndsindikator är en kamerabaserad säkerhetslösning som meddelar föraren hur långt det är mellan fordonet och framförvarande fordon. Man kan få både numerisk data och färgkodad data. Det går också att ställa in avståndsindikator så att en ljudsignal larmar om avståndet blir farligt litet.

Ultraljudsbaserad parkeringssensor för bakre stötfångaren

Detta är en säkerhetslösning som använder sig av ultraljudssensorer för att upptäcka och larma om hinder som befinner sig i bilens ”döda vinklar”. Parkeringssensorn mäter också avståndet till hindret. Det är vanligt att avståndet inte anges i meter eller centimeter, utan med hjälp av en pipsignal som piper mer och mer frekvent ju kortare avståndet blir.

Videoskärm för backning

En kamera ansluten till en liten LCD-monitor kan underlätta rejält när man ska backa ut sitt fordon. Att ha flera kameror anslutna ger ännu bättre överblick. Det finns idag paketlösningar där skärm och kameror automatiskt går igång när man lägger i backväxeln.

Se över den obligatoriska utrustningen och uppdatera vid behov

Det finns viss utrustning som man enligt svensk lag måste ha med sig i bilen, såsom varningstriangel, och så finns det utrustning som ofta följer med när man köper bil, såsom fälgkors. Oavsett om produkten är obligatorisk eller medföljande bör man ta en titt på den och fundera på om de duger eller bör bytas ut / kompletteras med något bättre.

En liten sladdrig varningstriangel kan till exempel bytas ut mot en mer stabil, samtidigt som man behåller den sladdriga varningstriangel för att ha en extra varningstriangel i bilen vid behov. Det kan till exempel dyka upp situationer där man vill kunna sätta ut varningstriangel både framför och bakom bilen, eller där man kan tänka sig att donera sin billiga varningstriangel till något som har akut behov av en. (Trivia: I vissa länder, bland annat Turkiet, är minst två varningstrianglar obligatorisk.)

Vad gäller fälgkors och andra verktyg så testa att använda dem hemma och avgör sedan om du tycker att de är tillräckligt bra för att du ska vilja använda dem i en akutsituation längs vägen, eller om du vill skaffa något bättre.